torstai 20. helmikuuta 2014


VALLANKAAPPAUS ON YHDYSVALTAIN TÄRKEIN VIENTITUOTE

 

Vallankaappauksesta tuli USA:n tärkein vientituote v. 1991 tapahtuneen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Yhdysvallat on horjuttanut ja hajottanut useita itsenäisiä valtioita sekä vaihtanut niiden hallituksia mieleisekseen. Tällaisia ovat mm. Euroopan kansandemokratiat, Jugoslavia, Irak, Afganistan, Honduras ja Libya. Jotkut valtiot ovat pysyvän vallankaappausuhan kohteina kuten Bolivia, Ecuador, Venezuela, Syyria ja Ukraina. Näissä vallankaappaushankkeissa on aina kysymys kansainvälisen kapitalismin toimintavapauden palauttamisesta tai laajentamisesta ja sitä tukevasta edustuksellisesta dollaridemokratiasta.

 

OIKEISTO-OPPOSITIO LIETSOO VÄKIVALTAA VENEZUELASSA

 

Venezuelan bolivaarisessa tasavallassa USA:n tukema oikeisto-oppositio on lietsonut helmikuussa jälleen katuväkivaltaa vallankaappauksen hohde silmissään. Oikeisto-oppositio syyttää totuttuun tapaan maan hallitusta korkeasta inflaatiosta, elintarvikepulasta, rikollisuudesta ja Kuuban taloudellisesta tukemisesta.

Kun vallanvaihto Venezuelassa ei onnistu demokraattisin keinoin, maan oikeisto turvautuu väkivaltaan. Venezuelassa on yritetty 2000-luvulla jo kahdesti vallankaappausta. Vaikka kansan enemmistö tukee maan sosialistista hallitusta, sillä ei ole merkitystä, kun kysymyksessä on yhdysvaltalaisten kapitalistien itselleen vaatimat taloudelliset edut.

 

VENEZUELAN TODELLISISTA ONGELMISTA

 

Venezuelan taloudellinen eliitti ei hyväksy sitä, että heidän etuoikeuksiaan karsitaan ja että heidän laittomia liiketoimiaan rajoitetaan. Venezuelalaisen historioitsijan ja kirjailijan Luis Britto Garcian mukaan maan talouteen kohdistuu harkittua taloudellista sabotaasia.

”Valtion tukemaa ruokaa salakuljetetaan bachequerosten toimesta Kolumbiaan ja myydään siellä ja Venezuelassa elintarvikepulan aikana korkeammalla hinnalla. Dollareita, jotka on tarkoitettu maksuvälineiksi ja matkailijoille, päätyy mielikuvituksellisiin kohteisiin ja mustanpörssin jobbareille. Ulkomaan valuuttaa myönnetään tuontia varten kuvitteellisille johtajille, mistä johtuen Venezuelan taloudesta katoaa 20 miljardia dollaria.”

 

VENEZUELAN SUURLÄHETTILÄS ZULAY PIETRO SELVITTI HELSINGISSÄ 19.2.2014 JÄRJESTETYSSÄ TILAISUUDESSA MAANSA NYKYTILANETTA

 

”Presidentti Nicolás Maduron hallitus tuomitsee venezuelalaisen ja kansainvälisen äärioikeiston tukemat väkivaltaisuudet, joita on harjoitettu maan eri kaupungeissa. Kummankaan osapuolen sekä hallituksen vastustajien että sen kannattajien väkivaltaisia tekoja ei hyväksytä.

 

Venezuelassa ei vallitse poliittinen kriisi eikä siellä myöskään roihu yleinen väkivalta. Vihamieliset ryhmät ovat suorittaneet keskitettyjä tuhotekoja erityisesti pääkaupungin itäosissa ja joissakin maan sisäosan kaupungeissa. Presidentti on vaatinut tapahtumien tutkimista ja että kaikkia 12.2.2014 väkivaltaan syyllistyneitä kohtaan noudatetaan tasapuolisesti lakia. Yhteenotoissa on kuollut kolme kansalaista ja 66 henkilöä on saanut vammoja.

 

Presidentti Maduro on painottanut, että ihmisoikeuksia pitää kunnioittaa ja että rikkomuksista seuraa laillisia sanktioita. Hän on vedonnut kansalaisdialogiin aseiden riisumiseksi sekä maan instituutioiden kunnioittamiseksi ja rauhan palauttamiseksi. Venezuelan instituutiot kykenevät takaamaan rauhan ja järjestyksen yhteiskunnassa.

 

Väkivaltaisuudet alkoivat, kun oikeisto-opposition johtajat Leopoldo López (Movimiento Voluntad Popular) ja Maria Corina Machado (Movimiento Vente) kehottivat julkisesti kansalaisia ”La Salida” –katumielenosoituk-siin 14.1.2014. Mellakointi aloitettiin hyökkäämällä Táchiran osavaltion kuvernöörin virka-asuntoon, jonka yhteydessä toimii myös vammaisten lasten kuntoutuslaitos. 12.2.2014 mellakat laajenivat, ja niissä kuoli kolme ihmistä ja 66 sai vammoja. Tuolloin mellakoijat aiheuttivat tuhoja Julkisten asioiden ministeriön pääkonttorissa, Caracasin metroasemilla sekä muissa julkisissa rakennuksissa. Lisäksi he sulkivat useita pääteitä. Lauantaina he jatkoivat pääkaupungissa hyökkäämällä 40 Metrobus-linjan bussin kimppuun ja tukkimalla useita pääajoväyliä. Sisämaan kaupungeissa tapahtui myös useita tihutöitä. Hyökkääjillä on ollut aseistuksenaan polttopulloja sekä ampuma- ja teräaseita. He eivät ole piitanneet lapsista, vanhuksista ja muista paikalla olleista henkilöistä.

 

Bolivaarinen hallitus on noudattanut toimissaan lakia ja kunnioittanut ihmisoikeuksia. Toistaiseksi vain 13 henkilöä on pidätetty. Heitä ei syytetä mielenosoituksiin osallistumisesta, vaan heitä epäillään osallisuudesta vakaviin väkivallantekoihin. Syytösten vakavuuden vuoksi lisäksi 99 henkilöä on saatettu Julkisten asioiden ministeriön valvontaan.

 

On ilmeistä, että mediassa pyritään luomaan mielikuva maasta, jossa vallitsee kaaos ja jonka hallitus ei nauti kansan luottamusta. Tämä on ristiriidassa todellisuuden kanssa. Presidentti Maduro sai vaaleissa kansan enemmistön tuen. Lisäksi Chávezin kannattajat voittivat ylivoimaisesti joulukuussa 2013 pidetyt paikallisvaalit.

 

Meillä on riittävästi todisteita siitä, että nämä väkivaltaiset teot on organisoitu ja rahoitettu ulkomailta käsin – erityisesti Yhdysvalloista käsin. Oppositio väärentää mielenosoituksista otettuja valokuvia ja videoita. USA:n hallitus osoittaa jälleen kerran suvaitsemattomuutta niitä demokraattisia muutoksia kohtaan, joita Latinalaisen Amerikan kansat ovat saavuttaneet. Se osoittaa myös ymmärtämättömyyttä Latinalaisen Amerikan integraation edistymistä kohtaan, koska se on USA:n vaikutusvallan ulottumattomissa. Bolivaarinen hallitus jatkaa toimintaansa perustuslain ja muiden lakien puitteissa. Se hoitaa vastuunsa taatakseen kaikille kansalaisille yhteiskuntarauhan, ihmisoikeudet ja maan toimimisen normaaliin tapaan. Hallitus tulee eristämään väkivaltaiset mellakointiryhmät.”

 

TOIMENPITEITÄ YHTEISKUNTARAUHAN SAAVUTTAMISEKSI

 

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ilmoitti 17.2.2014 karkottavansa kolme USA:n konsulaatin työntekijää maasta, koska nämä ovat vehkeilleet hallitusta vastustavien mielenosoittajien kanssa.

Oppositiojohtaja Leopoldo Lopez on myös vangittu. Hän syytetään yhteiskunnan omaisuuden tuhoamisesta, julkisesta pelottelusta ja murha-aikomuksista. Lopez osallistui kevään 2002 vallankaappaushankkeeseen. Lisäksi hän syyllistyi julkisten varojen väärinkäyttöön toimiessaan v. 2000–2008 pormestarina Chacaossa. Hän on ollut tämän vuoksi virkakiellossa v. 2011 lähtien.

 

Venezuelan yhdistynyt sosialistinen puolue (PSUV) on organisoinut maankattavasti bolivaarista hallitusta tukevia mielenilmaisuja. Valtion öljy-yhtiön (PDVSA) työntekijät ovat marssineet myös yhteiskuntarauhan puolesta.

 

BOLIVAARISEN VALLANKUMOUKSEN MERKITYKSESTÄ

 

Presidentti Nicolás Maduro totesi heinäkuussa 2013: ”Me voimme myötävaikuttaa sellaisen moninapaisen maailman syntymiseen, jossa ei vallitse USA:n poliittinen ja sotilaallinen ylivalta. Toisen maailman syntyminen, jossa etelän kansoja kunnioitetaan mukaan lukien uusliberalismista irrottautuvat Euroopan kansat, riippuu siitä, kuinka Latinalaisen Amerikan ajatukset voimablokkina olemisesta ja tasapainottavasta ratkaisevasta voitosta vahvistavat sen, ettemme ole enää Yhdysvaltojen takapiha. Kaikki tämä on sidoksissa laajalla alueella siihen, mitä täällä tapahtuu.”

 

Matti Laitinen

19.2.2014