torstai 16. lokakuuta 2008

Alkuperäiskansojen veri vuotaa Kolumbiassa

Paramilitaarit, Kolumbian laittomat puolisotilaalliset aseistetut joukot, tappoivat 28.9.2008 alkuperäiskansanjohtajan Raúl Mendozan tämän kodissa.

Kaksi viikkoa myöhemmin 12 000 alkuperäiskansalaista ja pientalonpoikaa marssivat Pan American valtatiellä Caucan maakunnassa 12.10.2008 rauhanomaisesti valtiovallan harjoittamaa kuolemanpolitiikkaa ja monikansallisia yhtiöitä vastaan perusoikeuksiensa, vapauden, autonomian ja oikeudenmukaisen maanjaon puolesta.

Aseistettu mellakkapoliisi kävi mielenosoittajien kimppuun helikoptereilla ja tankeilla vahvistettuna ja haavoitti vakavasti ainakin 23 marssijaa. Asia viedään yleisamerikkalaiseen tuomioistuimeen.

Viimeisen seitsemän vuoden aikana noin 1 125 alkuperäiskansalaista on tapettu, 18 alkuperäiskansaa on sukupuuton partaalla, 450 000 ei ole maata, yli 600 lasta Chocon alueella on kuollut aliravitsemukseen ja hoidettavissa oleviin tauteihin, kolme miljoonaa kolumbialaista on paennut maasta, 400 000 perhettä on menettänyt kotinsa, neljän miljoonan kodit on siirretty paikaltaan muualle, 30 000 henkilöä kadonnut, 5 000 tuomioistuinten ulkopuolista kuolemantuomiota pantu täytäntöön ja satoja opettajia, lehtimiehiä ja ammattiyhdistysaktiiveja tapettu.

Noin kuusi miljoonaa hehtaaria parasta maata on huumeparonien, poliitikkojen ja paramilitaaarien hallussa. USA:n, Kanadan ja EU:n kanssa solmitut vapaakauppasopimukset ovat omalta osaltaan raivanneet tietä alkuperäiskansojen oikeuksien, kulttuurien, tietojen, maiden ja taloudellisten arvojen ryöstöön, pakkotyöhön, syrjäyttämiseen ja suoranaiseen terroriin.

Näin jatkuu jo 516 vuotta kestänyt alkuperäisväestön sorto. Sitä vastaan noustaan jälleen kerran näinä päivinä.

Uribe on menettänyt viimeisen järjenrippeensä.

Kolumbian kansallinen alkuperäisjärjestö


www.onic.org.co
www.cric-colombia.org


Timo Partanen

PhD, MSc, MPh, BSc, Profesor Visitante
Instituto Regional de Estudios en Sustancias Tóxicas (IRET)
Centro Colaborador de Organización Panamericana de Salúd (OPS)
Facultad de Ciencias de la Tierra y el Mar
Universidad Nacional
Apartado Postal 86 / 3000 Heredia / Costa Rica
Tel. 506 2261 8002; Fax 506 2277 3583
timo_partanen@yahoo.com