maanantai 22. elokuuta 2011

Fidelin kolumni, ML

BRILJANTTI JA ROHKEA TIEDONANTO
Fidel Castro Ruz 3.7.2011

Venezuelan presidentti on yksi niistä ihmisistä, joka on tehnyt eniten kansansa terveyden ja koulutuksen eteen. Vaikkakin Kuuban vallankumoukselle on kerääntynyt eniten kokemusta näistä aloista, me teemme yhteistyötä ilolla tämän sisarvaltion kanssa kummallakin elämänalueella.

Tuolta maalta ei suinkaan puutu lääkäreitä – melkeinpä päinvastoin. Heillä oli yllin kyllin lääkäreitä, joiden joukossa oli jopa ensiluokan ammattilaisia kuten muissakin Latinalaisen Amerikan maissa. Yhteiskunnallisesti oli ongelmallista, että parhaat lääkärit ja hienoimmat laitteet olivat yksityiskäytössä, kuten kaikkialla kapitalistisissa maissa. Usein ei käynyt näinkään, koska Venezuelan kaltaisissa kehittymättömissä kapitalistisissa maissa vauraalla yhteiskuntaluokalla oli hyvä syy käyttää USA:n ja Euroopan parhaita sairaaloita. Tämä oli ja on edelleen tavanomaista, eikä sitä voi hyväksyä.


Vieläkin pahempaa on se, että USA ja Eurooppa ovat huomioineet kunkin riistetyn kolmannen maailman maan spesialistit vietelläkseen heidät jättämään kotimaansa ja emigroitumaan kulutusyhteiskuntiin. Kehitysmaiden lääkärien kouluttaminen vaatii uskomattomia rahasummia, joita miljoonilla latinalaisamerikkalaisilla ja karibialaisilla perheillä ei ole varaa maksaa. Kuubassa tilanne oli samanlainen, kunnes vallankumous haastoi sen kouluttamalla lääkäreitä ei ainoastaan oman maan tarpeeseen vaan myös Latinalaisen Amerikan, Karibian tai muun maailman tarpeita varten.

Me emme ole koskaan varastaneet muiden kansojen sivistyneistöä. Päinvastoin Kuubassa olemme kouluttaneet kymmeniä tuhansia lääkäreitä ja muita huippuluokan ammattilaisia maksutta velvoittaen heitä työskentelemään valmistuttuaan omissa kotimaissaan.

Kiitokset Bolivarin ja Martin innoittamille syvällisille vallankumouksille. Venezuela ja Kuuba ovat maita, joissa terveydenhoito ja koulutus ovat poikkeuksellisen kehittyneitä. Jokaisella kansalaisella on reaalinen oikeus saada peruskoulutusta ja valmistua ammattiin maksutta. USA ei ole kyennyt takaamaan samaa kaikille asukkailleen. Todellisuudessa maan hallitus on investoinut joka vuosi miljardeja dollareita aseisiin ja sotaseikkailuihin. USA on suurin aseiden ja kuolemanvälineiden viejä. Siellä toimivat maailman suurimmat huumemarkkinat. Kymmenet tuhannet latinalaisamerikkalaiset menettävät henkensä vuosittain huumeiden vuoksi.

On hyvin tunnettu tosiasia, että yli 50 vuotta sitten tuossa maassa (Venezuelassa) sotilaita edustava presidentti siirsi katkerana päätäntävallan sotilaallis-teolliselle yhteenliittymälle. Tämä tokaisu olisi tarpeeton, jos Venezuelan oligarkkien hallitsema media ei sekaantuisi niin viha- ja vastenmielisesti bolivaarisen presidentin terveysongelmiin. Me olemme liittoutuneet presidentin kanssa läheisin ja tuhoamattomin ystävyyden sitein, jotka solmittiin hänen ensivierailullaan meidän maassamme 13.12.1994.

Jotkut olivat yllättyneitä hänen hakiessaan Kuubasta lääketieteellistä hoitoa. Presidentti vieraili maassamme samasta syystä, joka vei hänet myös Brasiliaan ja Ecuadoriin. Hänellä ei ollut aikomustakaan pyytää maassamme lääketieteellistä hoitoa. On hyvin tunnettua, että muutama vuosi sitten joukko kuubalaisia terveysalan spesialisteja tarjosi palveluksiaan Venezuelan presidentille. Tämä pysyi kuitenkin uskollisena bolivaarisille periaatteilleen – harkitsematta edes niiden olevan epämieluisia ulkomaalaisille – kuten suuren Latinalaisen Amerikan kotimaan pojat ja tyttäret, joiden puolesta Vapauttaja (Bolivar) taisteli viimeiseen hengenvetoon.

Presidentti Chávez pisti suuren painon suhteille meidän terveydenhuoltohenkilöstöömme. Tällä tavoin syntyivät ystävälliset ja luottamukselliset siteet hänen ja kuubalaisten tohtorien välillä. Lääkärit olivat aina hyvin herkkiä huomioimaan Venezuelan johtajan tarpeet. Näin hän kykeni perustamaan tuhansia terveyskeskuksia ja varustamaan ne tarpeellisilla välineillä sekä takaamaan kaikille venezuelalaisille ilmaiset palvelut. Maailmassa ei ole toista hallitusta, joka olisi tehnyt niin paljon niin lyhyessä ajassa oman kansansa terveyden hyväksi.

Iso osa Kuuban terveydenhoitohenkilöstöstä työskenteli Venezuelassa ja monet heistä toimivat myös opettajina, kun yli 20 000 nuorta venezuelalaista aloittivat lääketieteen opiskelunsa. Useat heistä aloittivat opintonsa maassamme. Internationalistilääkärit – 51. pataljoonan jäsenet – valmistuivat Latinalaisen Amerikan lääketieteellisestä koulusta. He ovat saavuttaneet mainetta vaikeissa ja mutkikkaissa tehtävissä. Tältä perustalta rakentui minun suhteeni presidentti Hugo Cháveziin.

Lisäisin vielä, että yli 12 vuoteen aina 2.2.1999 alkaen Venezuelan presidentti ja vallankumouksen johtaja ei ole levännyt päivääkään. Hän istuu ainutlaatuisella paikalla tämän pallonpuoliskon historiassa. Kaikki hänen tarmonsa on kohdistunut vallankumoukseen. Olisi ihmeellistä, melkein mahdotonta, ettei hänen terveytensä kärsisi jonkinlaisesta romahduksesta ja näin onkin tapahtunut viime kuukausien aikana.

Hän on henkilö, joka elää ankaran sotilaallista elämää ja voisi stoalaisesti ladella kipuja ja särkyjä, jotka vaivaavat häntä kasvavassa määrin. Suodaan ystävällisten suhteiden ja kestävän mielipiteiden vaihdon kehittyä Kuuban ja Venezuelan välillä kuten minun sairastumiseni yhteydessä, joka julkaistiin 30.6.2006. Ei ole mitenkään tavatonta, että minä huomautin presidentille kattavan lääkärintarkastuksen tarpeesta.

Totta kai myönnän, ettei se ollut minulle helppo tehtävä. Minun ei ollut vaikea huomata, että hänellä oli terveysongelmia. Hänen viimeisestä käynnistään Kuubassa oli kulunut seitsemän kuukautta. Hänen terveydestään huolehtiva lääkäritiimi oli vedonnut minua ottamaan asian esille. Presidentille oli alusta lähtien täysin selvää, että hän tiedottaa terveydentilastaan kansalle. Tämän vuoksi hän ilmoitti ulkoministerinsä välityksellä terveydestään kansalle ja lupasi pitää heidät yksityiskohdista ajan tasalla. Jokaista hoitotoimenpidettä seurattiin tarkoin solutestein ja laboratorioanalyysein. Yksi testeistä ensimmäisen leikkauksen jälkeen osoitti, että tarvitaankin radikaalimpia operaatioita ja erityishoitoja.

Myönnän, ettei ollut helppoa tiedottaa ystäväni sairauden uudesta kehityksestä. Havaitsin arvokkuuden, jolla hän vastaanotti tämän uutisen. Toisaalta hänen mielensä askarteli monen tärkeän tehtävän kuten Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen yhtenäisyyssopimuksen 200-vuotisjuhlien parissa paljon enemmän kuin leikkauksen jälkeisissä fyysisissä kivuissa.  Hän vertasi itseään elämässään kohdattuina vaikeina hetkinä peräänantamattomaksi taistelijaksi.

Epäröimättä minä totean tuloksien olevan vaikuttavia ja että potilas taisteli ratkaisevan taistelun, joka johtaa hänet ja Venezuelan suureen voittoon.

On varmistettava, että tämä selvitys viestitetään sana sanalta kaikilla kielillä, mutta erityisesti englanniksi käännettynä. Tätä kieltä ymmärretään siinä Baabelin tornissa, joksi imperialismi on muuntanut maailmaan.

Hugo Chávezin sisäiset ja ulkoiset viholliset ovat nyt hänen sanojensa ja aloitekykynsä armoilla. Epäilemättä he tulevat yllättymään. Toivottakaamme hänelle vakainta tukeamme ja luottamustamme. Imperiumin valheet ja maanpetturien petokset voitetaan. Nykyisin Venezuelassa elää miljoonia militantteja ja valppaita kansalaisia, jotka eivät tule koskaan alistumaan harvainvallalle ja imperiumille.

Suomennos: Matti Laitinen