keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

USA ON TURVALLISUUSUHKA VENEZUELALLE


VENEZUELA EI OLE TURVALLISUUSUHKA YHDYSVALLOILLE
 
Presidentti Nicolas Maduro on tuominnut jyrkin sanoin Yhdysvaltojen erilaiset horjutustoimet Venezuelan bolivaarista tasavaltaa vastaan ja pakotteiden asettamisen seitsemälle venezuelalaiselle viranomaiselle.
Venezuelan äärioikeiston väkivaltaiset hyökkäykset maan demokratiaa vastaan on tarkoitettu yhteiskunnan horjuttamiseksi. Ne uhkaavat kansan jo 15 peräkkäisenä vuonna vaaleissa vahvistamaa demokraattista yhteiskuntajärjestelmää.
 
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on Yhdysvaltain imperialististen eliitin nimissä päättänyt henkilökohtaisesti ottaa tehtäväkseen kukistaa hallitukseni, sekaantua sisäisiin asioihimme ja alistaa Venezuelan Yhdysvaltain hallintaan”, sanoi Maduro Venezuelan valtiollisessa televisiossa 9.3.2015 pitämässään voimakkaassa puheessa.
 
Yhdysvallat on yrittänyt suistaa v. 2002–2015 jo kolmesti vallasta Venezuelan laillisesti ja demokraattisesti valitun hallituksen. Tämä on tapahtunut tukemalla ja kehottamalla maan oikeisto-oppositiota väkivaltaiseen vastavallankumoukseen. Tähän mennessä vallankaappausyritykset ovat epäonnistuneet.
 
Yhdysvaltain hallitus sivuuttaa vuoropuhelun kansainvälisen lainsäädännön noudattamisessa. Se vähät välittää  alueellisten yhteistyöjärjestöjen ja kansainvälisen yhteisön mielipiteestä. Tällainen toiminta rikkoo rauhanomaisen rinnakkainelon periaatetta valtioiden välillä. Se on myös kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan periaatteiden vastaista.
 
YK:n peruskirjan mukaan Millään valtiolla tai valtioiden ryhmällä ei ole oikeutta puuttua suoraan tai epäsuorasti, mistään syystä, minkään toisen valtion sisäisiin tai ulkoisiin asioihin. Näin ollen aseellinen väliintulo ja kaikki muut häirinnän muodot tai  tehdyt uhkaukset yksityistä valtiota ja sen poliittisia, taloudellisia ja kulttuurisia elementtejä vastaan ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.” (YK, A/RES/25/2625)
 
Me vetoamme, että Yhdysvallat lopettaa kaiken sekaantumisensa Venezuelan bolivaarisen tasavallan sisäisiin asioihin, kunnioittaa sen täysivaltaisuutta valtiona ja suo sen rakentaa rauhanomaisesti yhteiskuntaansa itsevalitsemallaan kehitystiellä.
 
Helsingissä maaliskuun 11. päivänä 2015
 
Rauni Salminen                                                       Matti Laitinen
Hands Off Venezuela - Finland                            Hands Off Venezuela - Finland
puheenjohtaja                                                         sihteeri