perjantai 30. huhtikuuta 2010

Tiedotusvälineille ja ihmisoikeusjärjestöille

Meri Mononen vetoaa yhdessä meksikolaisen juristien

ihmisoikeusjärjestön edustajan kanssa väkivaltaisuuksien ja rankaisemattaomuuden kulttuurin lopettamista Oaxacassa.
Oaxacan alue eteläisessä Meksikossa on muuttunut viime päivinä väkivallan keskukseksi.

Suomalainen Jyri Antero Jaakkola, (33 v.) kansainvälinen ihmisoikeustarkkailija ja aktivisti, sai surmansa aseellisessa hyökkäyksessä osallistuessaan humanitaariseen toimintaan San Juan
Copalan kunnassa 27.4.2010 Jaakkola joutui puolisotilaallisten joukkojen väijytykseen hyökkäyksessä. Hyökkäyksessä sai surmansa myös Meksikon kansalainen Beatriz Carino Trujillo, joka osallistui San Juan Copalassa alkuperäiskansojen puolesta tehtävään solidaarisuustoimintaan.

Meksikon korkein oikeus on jo aiemmin lokakuussa 2009 tuominnut Ulises Ernestp Ruis Ortizin, joka on osallistunut alueen väkivaltaisuuksiin, Meksikon perustuslain takaamien kansalaisoikeuksien rikkomisesta.


Oaxacan aluehallinto jatkaa kuitenkin edelleen alueen ihmisoikesryhmien mukaan ihmisoikeuksien rikkomista, ja siten rikotaan myös Meksikon perustuslakia ja meksikolaisten demokraattisia kansalaisoikeuksia.

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen on ainoa tie kestävään kehitykseen Meksikossa ja Latinalaisessa Amerikassa. Kansalaiset, jotka kuitenkin rohkenevat vaatia ihmisoikeuksia ja demokraattisia oikeuksia panevat alttiiksi oman henkensä Oaxacassa. Nyt tapahtuneen johdosta olemme sitä mieltä ettei Oaxacan paikallishallinnolla ole uskottavuutta kansalaisten silmissä ja vaadimme perustuslaillisten demokraattisten kansalaisoikeuksien palauttamista ja kunnioittamista Oaxacassa.

Vetoamme Oaxacassa toimivan Meksikon valtion ihmisoikeuskomission johtajaan Herberto Antonio Garciaan, jotta hän ottaisi yhteyttä Oaxacan valtion kuvernööriin C. Ulises Ernestp Ruis Ortizin, koska tämän valtakaudella syrjivästä politiikka on tullut rankaisemattomuuden
kulttuuri, jossa väkivalta ja väärinkäytökset koko ajan lisääntyvät ja uhkaavat alueen ihmisiä.

Oaxacassa 29.4.2010

Jesus Alfredo Lopez Garsia


Puheenjohtaja Protectorado, Mexicana Para Los Derechos Humanos
(Meksikolainen ihmisoikeuksien suojeluspiiri)

Lisätietoja
aluella olleelta Meri Monoselta
Rauhanliiton Meksiko-ryhmän koordinaattori
+358 (0)50-5185453
http://merimononen.spaces.live.com
http://www.rauhanliitto.fi/etusivu

http://www.myspace.com/merimononen
http://www.cafepress.com/meri1968