keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

MIAMIN VIISIKKO VAPAAKSI


Irma González vieraili Suomessa 19.–22.3.2011. Hänen isänsä René González on yksi ns. Miamin viisikkoon kuuluvista kuubalaisista vangeista Yhdysvalloissa. Hän selvitti Helsingin yliopiston Metsätalossa 22.3.2011 järjestetyssä yleisötilaisuudessa viisikon jäsenten ja heidän perheidensä epäoikeudenmukaista ja kohtuutonta kohtelua Yhdysvalloissa. Tilaisuuden järjestivät Suomi-Kuuba-seura, Helsingin yliopiston Latinalaisen Amerikan tutkimus ja Suomen Rauhanpuolustajat.
Irma González aloitti aktiivisen kampanjoinnin isänsä ja muiden vangittujen kuubalaisten puolesta jo 16-vuotiaana. Hän on kiertänyt ympäri maailmaa ja tavannut niin valtionpäämiehiä kuin viiden kuubalaisen vapauttamisen puolesta toimivia aktivisteja. Työkseen 26-vuotias nuori nainen toimii psykologina ja opettajana Havannan yliopistossa.
VIISIKKO LÄHETTTIIN MIAMIIN

Kuubalaiset Gerardo Hernández, René González, Antonio Guerrero, Ramón Labanino ja Fernando González lähetettiin Kuubasta Miamiin 1990-luvulla. Miesten tehtävänä oli soluttautua kovan linjan kuubalaispakolaisten järjestöihin tilanteessa, jossa terroritekojen aalto järisytti Kuubaa. Terroritoiminnan kohteena oli erityisesti Kuuban uusi turismielinkeino. Maan viranomaiset saivat estettyä useat suunnitellut iskut Miamista saamansa tiedon avulla. Kuuban hallitus harjoitti läpinäkyvää politiikkaa ja luovutti kaiken Miamin agenttiensa keräämän tiedon terroristijärjestöjen toiminnasta suoraan FBI:lle historiallisessa tapaamisessa Havannassa kesäkuussa 1998. Viisikon tiedotustoiminta koski terrorismin lisäksi myös huumekuljetuksia ja ihmissalakuljetuksia.

VANKILAAN SYYTETTYINÄ VAKOILUSALALIITOSTA

Terroristien sijasta Miamin FBI pidättikin syyskuussa 1998 todistusaineiston hankkineet kuubalaiset. Vangitsemisensa alussa viisikon jäsenet lusivat 17 eristyssellissä. Kommunikointi ulkomaailman kanssa estettiin. Yli kolme vuotta pidätysten jälkeen miamilainen oikeusistuin julisti viisikon tuomiot, jotka vaihtelivat 15 vuodesta kahteen elinkautiseen. René González sai tavata ensimmäisen kerran perhettään vuoden vankeuden jälkeen. Lapset ja puoliso saivat nähdä toisessa huoneessa raudoissa istuvan ja tarkasti vartioidun miehen. Tekaistu tuomio varasti perheeltä isän ja mieheltä elämän. Olga González ei ole tavannut aviomiesttään 12 vuoteen. René Gonzálezilla on kolmen vuoden kuluttua mahdollisuus päästä ehdonlaiseen vankeuteen, joka on suoritettava valvottuna Miamin vihamielisessä ympäristössä.

PUOLUEELLINEN OIKEUDENKÄYNTI

Miamin viisikolle ei suotu puolueetonta oikeudenkäyntiä, mikä olisi tarkoittanut oikeudenkäynnin suorittamista Miamin sijasta puolueettomalla maaperällä. Miamin kuubalaisen yhteisön jäsenistä 55 % hyväksyy Kuubaan kohdistuvan väkivallan. Henkilöt, jotka suhtautuvat myönteisesti Kuubaan, joutuvat Miamissa painostuksen ja väkivallan kohteiksi. USA suhtautuu välinpitämättömästi Kuubaan kohdistuvaan terrorismiin, vaikka sen seurauksena maassa on saanut surmansa yhteensä 3 478 ihmistä ja 2 099 ihmistä on vammautunut pysyvästi.

Miamin viisikkoa ei ole kyetty yrityksistä huolimatta tuomitsemaan vakoilijoiksi. Tuomioiden poikkeuksellinen ankaruus on siinäkin mielessä täysin absurdia, että yhdysvaltalaiset tuomarit ovat nykyisin vakuuttuneita siitä, että viisikon toiminta ei kohdistunut USA:n turvallisuutta vastaan. Heidät tuomittiin siksi, että he aikoivat tehdä joskus jossain jotain.

OIKEUSISTUIN KUUBAN VASTAISEN POLITIIKAN JATKEENA

Miamin viisikon vapauttamiseksi vuoksi on käyty lävitse kaikki USA:n oikeusasteet. USA:n korkein oikeus ei suostunut vapauttamaan heitä. Heidän saamansa laaja kansainvälinen ja arvovaltainen tuki ei ole myöskään vaikuttanut tuomioihin. Asiaa on käsitelty laajasti lehdistössä. YK:n ihmisoikeuskomissio ja Amnesty International ovat kummatkin tuominneet viisikon vangitsemisen. Amnesty kehotti USA:n oikeusministerille lähettämässään kirjeessä maan hallitusta käsittelemään tapauksen epäselvyydet ja oikaisemaan armahdusprosessin tai muilla käytettävissä olevilla keinoilla mahdolliset vääryydet. USA:n hallitus on tietoinen maailman mielipiteestä.

Miamin viisikon tapaus osoittaa USA:n oikeuslaitoksen alhaisuuden etenkin, kun kysymyksessä on Kuuban valtion ja sen kansalaisten turvallisuus. Kuuban vastaisten terroritekojen historia on pitkä ja sitä ympäröi Yhdysvalloissa vankka vaikenemisen muuri.

VIISIKKO VAPAAKSI

Laajan solidaarisuuden avulla voidaan painostaa ihmisoikeuksista piittaamattomia hallituksia ja vapauttaa poliittisia mielipidevankeja. Winnie ja Nelson Mandela ovat kehottaneet Irma Gonzálezia olemaan antamatta periksi.

Matti Laitinen