tiistai 2. syyskuuta 2008

VASTINE HELSINGIN SANOMIEN VENEZUELA-MATKARAPORTTIIN

Toimittaja Vesa Sirénin matkaraportti (HS 23.8.) Venezuelasta sisälsi joitakin virheellisiä väittämiä Venezuelan yhteiskunnallisesta tilanteesta.

Sirén hämmästeli ”imperialisti”-huutoja, joita voi kuulla päivisinkin kaduilla. Hän arveli propagandan tehneen tehtävänsä. Kenenkään, joka tuntee edes pintapuolisesti maanosan historiaa, ei pitäisi hämmästellä moisia reaktioita. Kolonialistisella ja imperialistisella riistolla on Latinalaisessa Amerikassa jo vuosisataiset perinteet. Sirénin mukaan presidentti Hugo Chávezin vastustajat pääsevät yhä ääneen sanomalehdissä, mutta eivät juurikaan enää televisiossa. Väite antaa Venezuelan mediakentästä ja sananvapauden tilasta harhaanjohtavan kuvan.

Valtaosa, noin 90 prosenttia maan mediasta on Chávezia ja hänen politiikkaansa vastustavien kaupallisten ja yksityisten yhtiöiden hallussa. Valtiollisia televisiokanavia on kaksi. Tässä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä, onhan esimerkiksi useimmissa Euroopan maissa valtiollinen yleisradioyhtiö.Chávez ei ole puuttunut kaupallisten kanavien toimintaan eikä sananvapautta ole rajoitettu, vaikka jotkut näistä avustivat aktiivisesti kaappaajia vuoden 2002 vallankaappausyrityksen aikana. Missä maassa vaaleillavalitun, laillisen hallinnon väkivaltaisen kaatamisentukemiseen syyllistyneet tiedotusvälineet saisivat jatkaatoimintaansa lähes kuin mitään ei olisi tapahtunut?

Televisiokanava RCTV:n toimiluvan uusimatta jättäminen toimilupakauden umpeuduttua herätti maailmanlaajuista huomiota toukokuussa 2007. Chávezia syytettiin yleisesti sananvapauden rajoittamisesta.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että kanava jatkaa edelleen vapaasti lähetystoimintaansa satelliittien välityksellä, kaapeliverkossa ja internetissä. Näin siitä huolimatta, että RCTV tuki aktiivisesti vuoden 2002vallankaappausyritystä ja juhli kanavallaan presidentin tilapäiseksi jäänyttä syrjäyttämistä.

Sirén myös vihjaa artikkelissaan, että vaaleihin suostuminen olisi ollut Hugo Chávezille lähinnä pakkopullaa.Kuitenkin Venezuelassa on pidetty - hyvin järjestettyjen vaalien lisäksi - jo kymmenen kansanäänestystä vuoden 1998 jälkeen, jolloin Chávez valittiin presidentiksi. Viimeksi, joulukuussa 2007, äänestettiin ehdotuksesta perustuslain uudistamiseksi. Ehdotus tuli niukasti hylätyksi, minkä Chávez mukisematta hyväksyi – toisin kuin presidentin vastustajat ympäri maailmaa etukäteen kuvittelivat.

Yhdysvaltojen entinen presidentti Jimmy Carter on seurannut Venezuelan vaaleja paikan päällä, ja ylistänyt niiden järjestelyjä ja avoimuutta. Carter on todennut lisäksi,että hänen oma kotimaansa voisi ottaa Venezuelasta mallia vaalien järjestämisessä, viitaten vuoden 2000 katastrofaalisiin presidentinvaaleihin.