torstai 19. helmikuuta 2009

VENEZUELAN
KANSANÄÄNESTYKSESTÄ


Seurasin kaksi viikkoa Venezuelassa Margaritan saarella vaalityötä ja katselin iltaisin telkkarista, kuinka väki liikkui suurkaupungeissa. Grande Caravan oli juhlavaa katseltavaa. Hugo Chávez liikkui kansan keskuudessa avomaasturissa ja jengiä oli ahtautunut slummien kapeille kujille kymmenin tuhansin roikkuen parvekkeilta ja katoilta. Näytti yhdeltä kaaokselta. Vaatii rohkeutta esiintyä sellaisessa tungoksessa.

Katselin myös Espanjan TV24:ää, jonka uutisissa SI–tilaisuuksista näytettiin tilanteita, joissa kansa vasta joko kokoontui tai oli jo poistunut paikalta, vaikka niissä oli varmasti 100 000 - 500 000 ihmistä...

CCN-kanavan uutisissa Chávezia näytettiin kuin jotain idioottia. Kuvia oli yhdistelty sopivasti eri tilanteista. Näytti kerrankin, että NO-puolen mielenosoituksen kuvat oli otettu Hugon tilaisuudesta. Niissä oli vain retusoitu Hugo pois autonkatolta ja pantu pari NO-julistetta kulkueen kärkeen ja lisäksi punaisista lipuista oli poistettu SI-tunnukset.. Että tällaista tämä meidän länsimainen mediamme on.


Margaritalla, sen pääkaupungissa Porlamarissa, olin parina päivänä seuraamassa vaalityötä. NO-porukkaa ei ollut jalkautunut sinne ollenkaan tai siitä ei näkynyt muualla, kuin tolppajulisteissa ja muutamalla taululla katujen varsilla.

NO-puoli häiritsi SI-tilaisuuksia autontorvia ja musiikkia huudattaen. Si-joukot tekivät kaupungilla ja turistialueella todella aktiivisesti hommia. He jakoivat lennäkkejä ja keskustelivat porukan kanssa. Kovaäänisautot kiertelivät kaupunkia. Se oli muuten kuin lähes meikäläisten entisaikojen perinteistä hommaa.

Pari lentolehtistä tarttui käteeni. Toisessa oli perustuslainpykäliä, joihin he vetosivat. Toinen käsitti Chávezin julkaiseman 10 kohdan ohjelman, jonka he julkaisivat noin viikkoa ennen vaaleja. Ohjelman torppasivat mm, demarit, jotka väittivät sen johtavan sosiaaliseen katastrofiin.

Varsinainen vaalityö TV:ssa loppui jo perjantaina 13.2.2009. Kaduilla liikkui vielä sen jälkeenkin porukoita jakamassa lennäkkejä. Vaalipäivänä kansaa ei juuri liikkunut ainakaan "meidän" alueella, joten vaikutti aika rauhalliselta. Alkoholin myynti myös lopetettiin jo perjantaina iltapäivällä. Kieltolaki oli voimassa maanantaihin iltapäivään klo 14.00 asti.

Sunnuntaina, kun vaalintulos julkaistiin noin klo 9.30, turistialueen laidalla olevasta kylästä alkoi ilotulitus. Siellä oli ilmeisesti kunnon juhlat niin, kuin oli Caracasissakin.

Bolivaarisin vallankumousterveisin

Seppo Aaltonen
Venezuela