maanantai 18. elokuuta 2008

Chávez syyttää USA:a interventiosta


Chávez Accuses the US of Direct Intervention in South Ossetia Conflict August 15th 2008, by Tamara Pearson - Venezuelanalysis. com

Chávez syyttää USAa suorasta interventiosta Etelä-Ossetian konfliktissa 15.8 2008

Torstai-iltana, saavuttuaan Paraguayhin äskettäin valitun presidentti Fernando Lugon virkaanastujaisjuhlallisuuksiin, Hugo Chavez antoi julkilausuman, jossa syytti USA:n hallitusta suorasta interventiosta Georgian rinnalla Etelä-Ossetian konfliktissa.

Etelä-Ossetia on Georgian osa, joka vaatii ja taistelee itsenäisyydestä. Georgialle on hiljattain myönnetty liittymislupa Pohjois-Atlantin Puolustusliittoon ( NATO) ja sillä on läheiset suhteet USAan, ja se on myös lähettänyt joukkojaan Irakiin. 7 päivä elokuuta Georgia alkoi ilmapommitukset ja maavoimien hyökkäyksen Etelä-Ossetiaan, johon tilanteeseen Venäjä vastasi siirtämällä sotilasjoukkonsa alueelle.

George Bush on vaatinut, että Venäjä kunniottaa Georgian alueellista koskemattomuutta ja vetää pois joukot, jotka lähetti viikko sitten.

Olen melko varma, että se oli juuri Yhdysvaltain presidentti, imperialisti George Bush, joka määräsi Georgian joukot liikkeelle Etelä-Ossetiaan, tappamaan viattomia ihmisiä, ja Venäjä toimi hyvästä syystä, sanoi Chavez.

Hän viittasi siihen, että USAn hallitus pyrkii rajoittamaan Venäjän liikkkumatilaa. ' Koska tuo maa nousi polviltaan ja on nyt maailmanvalta, johtuen Vladimir Putinin, entisen presidentin, työstä.'

Chavez lisäsi toivovansa, että kuka tahansa voittaakin USA:n presidentinvaalit, ' tämä oppii ja miettii uusiksi maitten suvereniteetin ja ymmärtää että Latinalaisessa Amerikassa on meneillään vallankumous - rauhanomainen vallankumous - koska kansamme ovat oivaltaneet perustavan aseen, joka on äänestäminen'.

Venezuelan hallitus virallisessa lausunnossaan kiitti ohjelmaa, jonka tarkoituksena on rauhan palauttaminen Etelä-Ossetiaan.

Venezuela on seurannut huolestuneena konfliktin kehittymistä ja ennen kaikkea Georgian joukkojen suorittamia anteeksiantamattomia väkivallantekoja Etelä-Ossetian kansaa kohtaan. Tässä suhteessa Venezuela tuomitsee kaikki teot, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia, erityisesti oikeutta elämään.

Georgian sotilaallinen offensiivi Etelä-Ossetiaan, jolla ei ollut mitään riittävää aihetta, levitti sotahuutoa Kaukasuksen alueella. Tämän konfliktin suunnitteli, valmisti ja tilasi Yhdysvaltain hallitus, joka ei suinkaan toiminut alueella rauhan vakiinnuttamisen puolesta, vaan työskenteli kannustaen Georgian hallitusta agressioon. Taas kerran kansainvälinen yhteisö todisti yhä uudelleen toistuvaa destabilisointipolitiikkaa sekä yllytystä väkivaltaan, jota Pohjois-Amerikan imperialismin on tapana käyttää eri alueilla pitkin maailmaa.

Edelleen, Venezuelan Bolivaarisen Tasavallan hallitus huomautti, että Venäjän Liittotasavalta, jota suojaavat kansainväliset sopimukset joiden puitteissa sen rauhanturvaajat ovat laillisesti läsnä Etelä-Ossetiassa, toimi Etelä-Ossetian väestön hengen pelastamiseksi.

Lopuksi, Venezuelan Bolivaarisen Tasavallan hallitus, rauhan rakastaja ja kiihkeä ihmisoikeuksien puolustaja, esittää että laadittujen suunnitelmien tulisi johtaa kohti kestävää rauhaa Etelä-Ossetiassa ja koko Kaukasuksen alueella, sekä pyytää että Euroopan maat eivät sallisi ulkopuolisten voimien asettaa Euroopan mantereen vakautta ja maailmanrauhaa uhan alaiseksi.

Suomennos: Rauni Salminen